top of page
White Room

Позитивна и Транскултурна Психотерапия

“Ако искаш да внесеш ред в света, започни да подреждаш държавите в него.

Ако искаш да подредиш държавите, започни с градовете и селата на всяка страна.

Ако искаш да подредиш градовете и селата, започни със семействата в тях.

Искаш ли да внесеш ред в семействата, започни от собствените си семейство.

Ако искаш да внесеш ред в семейството си, започни със себе си…”

- Н.Песешкиан, 1999

 

Позитивната психотерапия като метод е създадена от проф. д-р по медицина Носрат Песешкиан през 1963 г. Тя е хуманистична психодинамична психотерапия, в чиято основа лежи идеята за позитивното начало и единството на психиката. Определението на латинското понятие Positum (даденото, наличното) отразява разбирането на създателя на метода, че страданието е не само негативното и нежеланото, но и съдържа в себе си скрити ресурси за справяне с него.  В позитума е вплетен принципът на надеждата. Негативното е не само нещо, което следва да се отстрани, а преди всичко нещо, което има своя смисъл (функция). В този смисъл позитивната психотерапия изповядва вярването, че ресурсите за справяне със ситуацията са в самия човек , или както казва самият Песешкиан -  “Клиентът знае най  - добре.” и “Там, където е проблема, там е и решението.” 

Песешкиан дефинира човека като система, в която различните компоненти и елементи си взаимодействат по определен начин. Основното свойство на тази система е да се самосъхранява. Ако бъде нарушен дори един компонент или една функция на системата, това се отразява на работата на цялата система и води до нарушение във функционирането й. По този начин се губи единството на психиката. Следователно проблемите, конфликтите и болестите представляват израз на нарушеното единство.  Затова Позитивната психотерапия  разглежда човека с неговата уникалност от първични и вторични способности, изградени в годините на неговото индивидуално психологическо и психосоциално функциониране. 

Методът отдава значение и на социалното обкръжение на човека - ролята на семейството, на приятелския кръг, на работната среда, религиозни и политически общности. 

Позитивната психотерапия има и транскултурален подход, който дава другия, различния поглед на ситуацията чрез приказки, притчи, метафори, езикови картини и мъдрости. Н. Песешкиан е установил, че картинно - образният език улеснява преработването на проблематиката при почти всяко състояние на психиката.

Като обобщение мога да кажа, че Позитивната психотерапия е метод на дълбинна краткосрочна терапия, която идеално отговаря на потребностите на съвременния човек в неговото забързано ежедневие. Краткосрочния психотерапевтичен процес, по начина, по който се провежда, се превръща от терапия в помощ за самопомощ. Клиентът става “лечител” на себе си благодарение на възможността да види себе си в единството на “плюса и минуса”, на проблемите и на личните си ресурси за справянето с тях (Positum), да осмисли себе си и собствената си ценност през социалните си роли, да се види и преживее като уникално значим за себе си и околните и не на последно място като носител на ценности от векове ( в транскултурален аспект).

Области на приложения:

 • При психосоматични проблеми - чести главоболия, мигрена, хипертония, болки в стомаха, алергии, бронхиална астма, автоимунни заболявания , невродермити, упорито акне,  тревожност, паник атаки и др.

 • Проблеми в комуникацията.

 • Междуличностни проблеми.

 • За преодоляване на житейски кризи.

 • При загуба и скръб.

 • При проблеми с адаптацията на ново работно място, при честа смяна на работата.

 • При повторение на неудовлетворяващи сценарии

 • При стрес и неувереност

 • Проблемни отношения в семейството, раздяла, развод 

 • и др.

 

Литература

 1. Песешкиан Н. (1999), Позитивна фамилна терапия, “Славена”, Варна

 2. Колектив (2021), Позитивна психотерапия Методът на Песешкиан, “Славена”, Варна

Хипноза и Хипнотерапия

Хипнозата не е това, което си мислите.

Хипнозата не е това, което сте гледали по филмите.

Хипнозата не е оръжието на злия гений - манипулатор.

Хипнозата не е панацея и вълшебно хапче.

Хипнозата не е начинът, чрез който да разберете нечии тайни или да накарате някой да ви заобича. 

 

Хипнозата Е състояние на контролиран транс. 

 

Трансът като феномен не само е бил познат на човечеството от древни времена, но е бил и съзнателно търсено състояние. Ако разгледаме най - разпространените учения и религии - християнството, исляма, будизма и юдаизма - ще забележим присъствие на трансово състояние. Просто всяко учение го търси и го постига по свой начин - в транс може да се изпадне с помощта на продължителен пост, молитва, бдение, медитация, съзерцание, ритуален танц, дихателни техники, употреба на халюциногени и т.н.

Всъщност трансът е ментален феномен, присъщ на всеки човек. Според ултрадиадната теория за хронобиологичните ритми на човека горе - долу на всеки час и половина във всеки човек настъпва състояние на естествен транс. Това са малки ежедневни трансове с продължителност няколко секунди или няколко минути.

На всички нас се е случвало да сме толкова залисани в някаква дейност, че да не забележим кога и как сме се порязали или наранили. В този миг налице е била спонтанна анестезия - трансов феномен.

Случвало се и да забравим нещо, което току що ни е било казано, например името на някой, с когото сме се запознали буквално преди секунда. Това състояние се нарича спонтанна амнезия и е трансов феномен.

Или, шофирайки, си даваме сметка, че не си спомняме как сме пристигнали на местоназначението - това е, защото сме били в трансово състояние.

Давам горните примери, за да стане ясно, че ние сме в естествен транс по много пъти на ден и това е така, защото трансът е неделима част от нашето психично функциониране.

В шаманизма върховното изкуство на шамана е било самият той да се потопи в транс, като същевременно запази и контрола над него. В днешно време нещата са доста по - приемливи, тъй като има строго разпределение на ролите - хипнотизирания поема транса, а хипнотизаторът - контролът и осигуряване на нормалното изживяване на този транс. 

Според една популярна дефиниция хипнозата е “внушен сън”, който се характеризира с дълбока релаксация, силно фокусирано внимание и силна възприемчивост на предложения, които са положителни и насърчават положителни терапевтични промени. И точно тези неща отличават хипнозата от ежедневните спонтанни трансови състояния, в които човек изпада сам. Хипнозата е предизвикано  състояние на транс с цел да се постигне изцеление и/или облекчаване на състоянието на човек. 

Има много изследвания, които показват, че хипнотерапията има по - бързо, по - дълбоко и по - продължително въздействие върху клиентите, отколкото други непреживелищни методи на психотерапията. 

Хипнозата може да се приложи ефективно в много области, например:

 • безсъние

 • хроничен болков синдром

 • тревожност

 • хроничен стрес

 • негативни убеждения

 • за освобождаване от негативни чувства ( вина, гняв, обида )

 • ниска самооценка

 • ниска мотивация

 • страхове ( страх от смъртта, страх от раздяла, страх от неуспех и др )

 • фобии

 • вредни навици ( тютюнопушене, употреба и злоупотреба с опиати, хазарт)

 • контрол над храненето (хранителни разстройства, наднормено тегло, преяждане)

 • и др.

 

Литература:

Величков, И. Хипнозата - същност и техника, Сатриус

Енергийна Психология

Енергийната психология включва в себе си Техниките за емоционална свобода ( ТЕС ), Пренареждане на матрицата и Пренареждане на матрицата на раждането. Това са похвати, които съчетават приложната кинезиология, работа с биоенергийната система и работа със съзнанието и подсъзнанието. Методите на енергийната психология бързо и щадящо освобождават тялото и ума от стресиращи събития и негативни вярвания, които буквално са замръзнали в тях. И именно този замръзнал болезнен опит е в основата на програми, чрез които човек продължава да възприема света и хората около себе си, да преживява и регулира емоциите си, да влиза в отношения с другите и да реагира на стимули от средата.

Техниките за емоционална свобода показват висока ефективност при депресии, фобии, посттравматичен стрес, безсъние, болки, тревожни състояния, паник атаки и др.

Пренареждане на матрицата (или Matrix Reimprinting) представлява форма на водена от терапевта медитация. Направените изследвания с енцефалограф по време на сесия показват, че мозъчните вълни спадат до тета и дори делта. Ето защо, чрез прилагането й се стига бързо до блокирани емоции и преживявания дори от по - ранното детство.

Невро - Релакс апарат с A.B.Y.

Кабинетът разполага с DAVID Delight PRO - комбиниран невро - релакс апарат с аудио визуални импулси и електросън. Апаратът е с 30 вградени програми за дълбока релаксация, оттегляне и изключване на вниманието от неспирните тревожни мисли, подобряване на съня, настроението, концентрацията на вниманието и тонуса.

Използва се при:

 • безсъние

 • хроничен стрес

 • симптоматика в сферата на тревожния и депресивния сектор

 • мигрена

 • хронична болка

 • нарушения на концентрацията и паметта и др.

За повлияване и компенсиране на мозъчната възбуда, апаратът използва специфични и прецизни ритми от светлинни и звукови импулси през специални очила и слушалки. Действието на системите DAVID се основава на научно доказания метод  А.В.У. - аудио - визуално увличане на мозъчната активност. Ритмичните и синхронизирани светлинни и звукови импулси действат като релаксиращ масаж за нервната система - умът се успокоява, снабдяването на мозъчната кора с кръв и глюкоза се подобрява, създават се нови връзки между невроните, стимулира се естественото производство на серотонин, ендорфин и допамин. Комбинираният резултат от всички тези въздействия води до подобрено мозъчно, умствено и ментално функциониране без странични химически ефекти.

bottom of page